![Uczniowie klasy 1c i 2a na terenie skansenu degustujący własnoręcznie wyrabiane masło. W tle wiatrak i stodoła. Uczniowie klasy 1c i 2a na terenie skansenu degustujący własnoręcznie wyrabiane masło. W tle wiatrak i stodoła.](https://sp3gos.pl/wp-content/uploads/2023/10/o.jpg)
Ciekawym doświadczeniem było dla uczniów uczestnictwo w zajęciach muzealnych „Tradycyjne pożywienie na Kujawach”. W pierwszej jego części wyrabiali masło w tradycyjnej kierzance, a później degustowali je ze smakiem. Następnie udali się do olejarni, gdzie czynnie pomagały w procesie tłoczenia oleju z ziaren lnu. Na zakończenie dzieci zwiedziły przepiękny dworek rodu Orpiszewskich z poł. XIX w. Z podziwem poznawały jego wnętrza, które w pełni oddają klimat siedziby ziemiańskiej.
Wycieczka była niezwykłą lekcją historii, która zapewne na długo pozostanie w ich pamięci.
Dobrosława Bembenista